Hoodiens historia

sarahhill.se image 0004 Layer 4 - Hoodiens historia

Alla vet nog vad en hoodie är för något och har man inte hört ordet förr så har man definitivt sett plagget bäras av folk i stan, på skolan eller i gymmet. En hoodie eller huvtröja är en tröja med kapuschong i bomullstyg.

Dock har materialet varierat ordentligt den senaste tiden och numera kan man hitta huvtröjor i de flesta tyger.

Från början var huvtröjan långärmad men idag kan man även köpa dem kortärmade eller helt ärmlösa, som klänningar, som korta tröjor eller som original.

Historien om hoodien

sarahhill.se 500x300 0000 Layer 4 - Hoodiens historia

Detta sköna och omtvistade plagg tillverkades för första gången på 1930-talet som ett arbetsplagg åt arbetare hos märket Champion i New York som sedan började sälja huvtröjor för massan. Arbetarna ville ha något varmt på sig för att inte frysa då många av dem betade av sina pass i ett fryslager.

Idén var inspirerad även från ett hundratal år tillbaka i tiden när medeltidens munkar gick omkring i kåpor med huvor. Hoodien blev snabbt populär då man även kände sig anonym i den.

Detta utnyttjades av rapkulturens gangsters på 70-talet och huvtröjan fick under en tid lite dåligt rykte då den främst förknippades med kriminella. Men när världens största modeskapare ställde hoodien högt i kurs på modeveckorna ändrades detta och folk började använda den som ett moderiktigt plagg och som ett varmare alternativ till den bekväma t-shirten.

Hoodien idag

sarahhill.se 500x300 0001 Layer 3 - Hoodiens historia

Nutidens hoodie kan ta alla möjliga uttryck. Det som karakteriserar huvtröjan är kängurufickan mitt fram och luvan upptill. Annars kan den se ut lite hur som helst. Vanligaste materialet är fleece eller bomull men även syntetiska material eller siden, kashmir och ull förekommer. Ibland kan man bara dra hoodien över huvudet medan andra varianter stängs med en dragkedja framtill. Inom träningsvärden tillverkas nu också kortärmade hoodies då många tycker om att träna i dem och vill undvika att svettas alltför mycket.